Balıkçılık Terimleri

02-07-2019 09:18
Balıkçılık Terimleri

Balıkçılık Terimleri

Blog Kategorileri : 
 
 

Balıkçılık Terimleri

 

Balık Avı Malzemeleri


Günümüzde balık tutarken kullanılan malzemeler ve terimler nelerdir? İşte genel olarak kullanılan Balıkçılık Terimleri:


Çapari: Birden fazla yemli olta iğnesi veya tüy, iplik veya silikondan imal edilmiş olan suni yemin tek bir bedene bağlanmasıyla elde edilmiş olan olta takımı.


Kurşun: Olta takımını belli bir derinlikte tutmak amacıyla üretilmiş olan olta malzemesi.


Kaşık : Farklı renk ve boylarda üretilmiş, balığın türüne, büyüklüğüne ve ilgilerine odaklı olarak tasarlanmış olan, metalden yapılmış ve hem tekneden hem de kenardan yapılacak avlarda kullanılabilecek suni yem.


Seğirtme, Sıyırtma, Sürütme: Oltanın (kaşık veya canlı yem veya ölü yem) tekneyle sürekli çekilmesi veya kıyıdan atılıp çekilmesi yöntemi.


Kaloma / KalamaOlta makaralarında gerektiğinde balığı yorabilmek için kullanılan ve makaranın misina mandalını açmaksızın misina sağmasını sağlayan, bazı makaralarda avlanacak balık türüne göre alt ve üstte olmak üzere iki adet bulunan mekanik düzenek.


Baitrunner: Özellikle yemli avlarda tercih edilen ve yemi alan balığın bir süre gitmesine müsaade edebilmek fikriyle düşünülmüş kalama düzeneği.


Olta Kamışı: Hammadesi esnek ve dayanıklı malzemeden üretilmiş balık avlamak için kullanılan, boyları avın gerektirdiği duruma göre 10 metreye ulaşabilen ve makara takılan / takılmayan versiyonlara sahip av gereci.


Olta Makarası: Olta kamışı ile birlikte kullanmak için dizayn edilmiş, üzerinde misina havuzu bulunan ve balık avını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir çeşit mekanik düzenek. Ayrıca olta makaraları bilya sayısı ve çekim oranına göre sınıflandırılmaktadır.


Minnow: Sahte ve canlı yem kültüründe ”yavru balık” anlamına gelir.


Rapala: Her ne kadar klasik olarak markalaşmamış her türlü sahte balık yemler için kullanılsa da gerçekte menşei Finlandiya olan ve sadece suni balık değil diğer bir çok balık avı gereçlerinin üretimini yapan firmanın adıdır.


Silikon Sahte: Balık veya diğer yem çeşitleri baz alarak üretilmiş, bir çoğu sonradan monte edilen kurşun ve iğne düzeneği ile kullanılan silikondan imal edilmiş balık avı sahtesi.


Tasmalamak: Yemli veya at çek avı esnasında oltaya vuran balığın iğneden kurtulmasını engellemeyerek ve iğnenin çeneye oturmasını sağlamak amacıyla kamışın yeterli kuvvet ve hızda makarayı sarmadan çekilmesi eylemi.


At – Çek Av: Büyük oranda sahte yemlerle yapılan, 3 metreyi geçmeyen kamış ve maksimum orta büyüklükte makaralarla icra edilen, esas hedef olarak balık avını sporla bütünleştirmeyi benimsemiş balık avı yöntemi.


Misinanın Boşluğunu Almak: Yemli/suni balıkla yapılan av sırasında ilk atışta veya balığın vuruşu sırasında makaranın sarılarak balığını kurtulmasını engellemek, balığın oltaya vuruşunu anlayabilmek ya da suya yeni düşmüş olan yemin kontrolünü hemen sağlayabilmek için yapılan eylemdir.


Su Üstü Sahte: Su üstü avlanan veya su üstünde gezen yemlere saldıran balıkları yakalamak için kullanılan ve suyun üzerinden farklı hareket teknikleriyle çekilebilmesi için üretilmiş olan batmaz balık avı aracı.


Makara Devir Oranı: Olta makarasının kolunun bir tur sarımında misina havuzunun kaç tur dönebildiğini ifade eden ölçü.


Teleskopik Olta Kamışı: Üretim tekniğine göre 2 – 16 arası parçalar halinde tasarlanmış ve iç içe geçebilen,kapalı halinin uzunluğuna göre portatif sayılabilecek olta kamışı çeşidi.


Parçalı Olta Kamış/Spin Kamış: İç içe geçmeyen, uzunluğuna göre parça adedine sahip ve parçaları el yordamıyla birleştirilerek kullanıma hazır hale getirilen olta kamışı çeşidi.


Jigging: Basitçe kenardan suni yemler kullanılarak at-çek yöntemiyle yatay şekilde yapılan balık avının derin sularda dikey olarak icra edilmesi.


Mepps: Her ne kadar birçok kaşık türü sahte yem bu isimle çağrılsa da gerçekte menşei Fransa olan bir balık avı sahtesi üreticisi.

 

 

Monofilament Misina: Şeffaf renkte ve çeşitli renk ve kalınlıkları mevcuttur. Tatlı ve tuzlu su balıkları avlamak için kullanılır. Sentetik maddelerden yapılmış misinalardır.


Örgü Misina: Örülerek yapılan ve ana maddesi naylon, ipek ve pamuk karışımından oluşan misinalardır.


Fırdöndü: Çeşitli renk ve boylarda olan, durgun bir gövde içinde telleri dışarı çıkan uçlarının bükülerek halka yapılması ile oluşturulur. Kendi içerisinde dönebilir. Paslanmaz. Bu alet misinanın takım ile dolaşmasını engeller.


Zoka: Bir ucuna misina bir ucuna iğne bağlamak için deliği olacak şekilde kurşun dökülerek yapılan malzemenin adıdır.


Çıkrık Makina: Bu türdeki makinalarda misinanın sarılmasını sağlayan şafta sağa sola hareket eden bölümü bulunur. İçinde devir artırıcı bir sistem bulunur. Tuzlu ve tatlı su balıklarının büyüklerini yakalamak için kullanılır.


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.