Çadır Seçimi Nasıl Yapılır?

02-07-2019 19:20
Çadır Seçimi Nasıl Yapılır?

1. Çadır Türünü Seçme

1. Çok amaçlı kullanım için 3 mevsimlik bir kamp çadırı seçin.

Kararsızsanız 3 mevsim çadır en iyi seçimdir. Hem en temel ihtiyaçları karşılar hem de ilkbahar, yaz ve sonbaharda kullanılabilir. 3 mevsim çadırlar nispeten hafiftirler, yaz aylarında iyi bir havalandırma sağlar ve mevsim normallerinde yağan yağmura karşı başarılı bir şekilde koruma sunarlar.

 


 

2. Kalabalıksanız bir aile çadırı alın.

 

Aile çadırları biraz daha ağır olsalar da yüksek tavanları ve çoklu odaları sayesinde ekstra alan ve konfor sağlar. Eğer kamp yapmaya araçla gidiyorsanız bu tür bir aile çadırı harika bir seçimdir. Bunun yanında sürekli olarak birçok kişiyle kamp yapmak için de iyi bir seçenektir.

 

 

3. Kışın kamp yapacaksanız 4 veya 5 mevsim bir çadır satın alın.

 

4 mevsim çadır olarak adlandırılmalarına rağmen esasen soğuk kış havalarına özel olarak üretilirler. Bu yüzden aşırı rüzgar, yağmur ve karla baş edebilecek sağlam malzemelerden yapılırlar. Daha aşırı ve çetin kış şartlarına uygun olan modelleri ise 5 mevsim çadır olarak nitelendirilirler. Bu tip çadırlarda gerek duyarsanız gönül rahatlığıyla havalandırmayı kapatabilirsiniz. Soğuk ve karlı yerlerde kamp yapacaksanız en iyi seçim olabilirler.  

 

4. Motosiklet, Bisiklet ya da Otostop için tek kişilik çadır edinin.


Tek kişiyi barındıracak şekilde yapılandırılmış olmalarının yanında bu tip çadırlar genellikle hafiftir ve taşınabilir boyutlara sahiptirler. Özellikle uzun yürüyüşler, motosiklet ya da bisiklet turu veya otostopla seyahat edecekseniz maksimum 2 kg ağırlığında tek kişilik bir çadır tercih edin.

 


 

2. Çadır Boyutlarına ve Şekline Karar Verme

1. Kişi başına 2,5 metrekare alan olmasına dikkat edin.

 

Hangi eşyalarınızı çadır içinde muhafaza edeceğinizi, kaç kişiyle kalacağınızı ve ne kadar süre kamp yapacağınızı düşünün. Seçeceğiniz çadırın, çadırda kalacak her bir kişi için en az 2,5 en fazla 3 metrekare alan sağlaması tavsiye edilir. Teknik olarak 1,5 metrekare alan bir kişi için uyumaya yeterli olacaktır, ancak 2,5-3 metrekare alan kıyafet değiştirmenize, eşyaları depolamanıza ve hatta yemek yemenize olanak sunacaktır.

 

2. Çok büyük çadır seçmeyin.

 

3 m x 3 m boyutlardan daha büyük olan çadırlar ağır ve taşımaya uygun olmayabilirler. Bu tür çadırları kurmak için yeterli ve uygun alan bulmak da zor olabilir. Eğer 5 mevsimlik değilse büyük çadırlar oldukça dengesizdirler, ilave ipler olmaksızın rüzgarlı havalarda zorluk yaşatabilirler.

 

3. Para tasarrufu için kubbe tipi çadır alın.

 
Kubbe tipi çadır modelleri en yaygın olarak üretilen çadır şeklidir. Daha ucuz ve daha hafif oldukları için en çok tercih edilen çadır modelleri bu şekildedir. Çadırın tepesinden çaprazlama geçen esnek çubuklar sayesinde ayakta dururlar ve bu yapılarından ötürü oldukça geniş bir tavan boşluğuna sahiptirler.
 

4. Dayanıklılık için jeodezik bir çadır satın alın.

 

Jeodezik çadırlar şekil itibariyle kubbe tipi çadırlara benzerler, ancak çaprazlamasına birbirleri üzerinden geçen çadır çubuklarının üçgenler oluşturması bakımından farklıdırlar. Kışın ya da aşırı zorlu hava şartlarından kamp yapacaksanız sizin için en iyi seçim 5 mevsimlik bir jeodezik çadır olacaktır.

 

3. Çadırlarda Olması Gereken En İyi Özellikler

 

1. Kolayca kurulabilen bir çadır seçin.

 

Uzun ve yorucu bir günün, saatler süren bir yürüyüşün, seyahatin ya da tırmanışın ardından karşılaşmak isteyeceğiniz en son şey çadırınızı kurmak için çok fazla zaman harcamaktır. Özellikle hava kararmaya yakın ya da yağmur yağmaya başladığında hızlı bir şekilde kurulan bir çadırınız varsa minnettar olursunuz. 2 çubuklu kubbe tipi çadırlar kolayca kurulabildikleri için tavsiye edilirler. Ayrıca İngilizce’de "pop-up”, "instant”, "easy up”, "quick-opening” olarak da adlandırılan otomatik çadırlar da hızlıca kurulurlar, ancak bu çadırların taşınabilir ve dayanıklı olmadığını unutmayınız.

 

2. Taşınabilirlik ve hafifliğe öncelik verin.

 

Özellikle motosiklet ya da bisiklet sürerek kampa gitmek istiyorsanız ve hatta uzun bir yürüyüş ya da tırmanış yaptıktan sonra kamp kuracaksanız mümkün olduğunca hafif ve düşük hacimli çadırlar tercih edin. Fakat çadır veya her hangi bir doğa sporları malzemesi alıyorsanız unutmayın, ne kadar hafif o kadar pahalı demektir.

 

3. Bagajlı çadırla depolamayı üst düzeye çıkartın.

 

Bir çok kıyafet, eşya ve kamp malzemeniz varsa en az bir girişinde bagaj (ön oda) olan bir çadır seçerek depolama alanınızı genişletebilirsiniz. Bagaj kısımları çadırın ön ya da arka tarafında veya bazen ortasında yer alabilir. Bu alanlarda ayrıca yemek yapabilir, bisikletleriniz için garaj olarak da kullanabilirsiniz.

 

4. Tek ya da çift katmanın avantajlarını kıyaslayın.

 

Çadırlar tek ya da çift katmanlı olabilir. Her iki türün de iyi ve çok iyi olmayan yönleri mevcuttur. Bu yüzden hangisinin sizin için daha avantajlı olduğunu değerlendirin: Tek katmanlı çadırlar daha hafiftir ve bir miktar daha hızlı kurulurlar ancak buna karşın daha az koruma sağlarlar; çift katmanlı çadırlar ise daha fazla koruma sunarlar fakat biraz daha ağırdırlar.

 

5. Pencere veya gözlerle havalandırma sağlayın.

 

Bilhassa yaz aylarında çok fazla terleme ve boğucu bir hava eşliğinde tek odalı bir çadırda tıkalı kalmak hiç de keyifli değildir. İyi bir havalandırma sağlamak ve boğucu havayı önlemek için tavanında, kapılarında ya da duvarlarında havalandırma pencereleri ya da gözleri olan bir çadır satın almayı tercih edin.

 

4. Kaliteli Malzemeden Ödün Vermeyin

 

1. Su geçirmezlik sağlayan bir çadır satın alın

 

İster sadece sıcak yaz aylarında kamp yapıyor olun ister yılın her ayında kampa gidin, hava koşullarına karşı yeterli ve doğru şekilde koruma sağlayan bir çadıra ihtiyacınız olacaktır. Gerek duyulan koruma türü kampa gittiğiniz coğrafya ve iklime göre değişiklik arz edebilir, fakat üstün bir yağmur koruması alacağınız çadırda olmazsa olmaz özelliklerin başında gelir. Kumaşı, dikişleri ve tabanı su geçirmez olan bir çadır aldığınızdan emin olun.

 

2. Çadırınızın kumaşı yırtılmaya karşı dayanıklı olsun.


Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler. Bunların her biri çadır için iyi tercihlerdir, fakat yine de yırtılmalara karşı yüksek derecede koruma sağlayan rip-stop kumaşlı bir çadır almak ilk tercihiniz olsun. Bu tip kumaşlar sağlam, hafif ve suya dayanıklı olduklarından her yönüyle daha iyi kumaş seçeneklerinden biridir.

 

3. Alüminyum çadır çubuklu bir çadır seçin.

 

Çadır çubukları karbon kompozit ya da fiberglas dahil bir çok farklı malzemeden yapılabilir. Alüminyum çubuklar ise en güçlü ve en dayanıklı seçenektir. Bu sebeple alüminyum çadır çubukları olan bir çadır seçimi en sağlamı olacaktır. Dezavantajlarının ise biraz ağır olmaları olduğunu unutmayın.

 

4. Dayanıklı fermuarlara sahip bir çadır alın.

 

Çadırınızı almadan önce kapı veya varsa pencerelerindeki fermuarlara iyice göz atın. Eğer pantolon fermuarlarına tıpatıp benziyorlarsa muhtemelen kısa sürede kırılacaklardır. Dayanıklı fermuarlar çok önemlidir, çünkü çadırınızın dikişleri ile birlikte maksimum korumanın bir parçası da fermuarlardır. Aklınızda bulunsun; çift fermuar kalitenin en bariz göstergesidir.

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.