Jigging Yöntemi İle Balık Avı

02-07-2019 18:38
Jigging Yöntemi İle Balık Avı

Slow Jigging ve Shore Jigging Nedir?

 

Nispeten derin sularda ve nispeten ağır sahte balıklar kullanılarak, genellikle dip bölgelerde gezen ve av yapan, avcı balıkları kandırarak yapılan bir ( olta balıkçılığı ) avlanma yöntemidir. Daha basit bir ifadeyle; derin sularda yapılan spinning ( at-çek ) avı diyebiliriz. Jigging‘in Türkçedeki karşılığı seğirtme‘dir.

Bu yöntemde önemli olan ekipman, yönteme de ismini veren jig’tir. Jigler genellikle metalden yapılır, üstleri boyanarak ya da çeşitli maddelerle kaplanarak gerçek bir balık görünümüne benzetilmeye çalışılır. Burada spin avında kullanılan sahteler ile karıştırmamak gerekir. Spin avındaki sahteler jiglere göre daha hafiftir ve suyun orta – üst kısmında, derin olmayan sığ sularda aksiyon vermek için tasarlanmıştır. İçlerinde avcı balığın dikkatini çekmek için ses çıkaran bilyeler vardır. İğne olarak 3lü iğneler tercih edilir. Fakat jiglerde durum bundan farklıdır. Jigler, derin sularda kullanılmak için üretilir, dibe batmaları için ağır olmalıdırlar ve ağır olmaları için de bütün olarak metalden üretilirler, avcı balıkları çekmek için ses çıkaran bilyeler bulunmaz. Balıkların dikkatini çekmek tamamen olta balıkçısının kamış ile yapmış olduğu aksiyon sayesinde olur. Jiglerde 3lü iğne takılmalara neden olduğu için pek fazla tercih edilmez. Bunun yerine Asist Hook denilen jig avı için özel üretilmiş 1 ve/veya 2 asist iğne kullanılır. Bu iğnelerin köstek boylarının farklı uzunlukta olmasına dikkat edilirken jig’in su içindeki aksiyonunu bozmaması için de özenle bağlanır.

 

 

"Slow Jigging karmaşık bir av yöntemidir”

 

İleri düzey diyebileceğimiz bir yöntemdir. Birçok bilgi ve becerinin aynı anda olmasıyla yapılabilecek, pahalı diyebileceğimiz bir avlanma yöntemidir. Yani pahalı derken 300 -500 tl lik kamış ve olta makinelerinden bahsetmiyoruz (buradaki rakamlar en az 2000 tl ve üzeri rakamlar). Ayrıca derin sulara gitmek için tekne de gerek. Hedeflenen balık çeşidi avcı balıklar olduğundan ( Akya, Sinarit, Kolyoz, Granyoz, Orfoz, Trança,Levrek )derin sularda yapılan bu yöntemde karşımıza çıkan balıklarda kelli felli olacağından tüm ekipmanların yüksek çeker gücüne sahip olması gerekir. Direnç kemeri kullanmak neredeyse elzemdir.

Jigging avında seçilen mera çok önemlidir. Tabanı çok kayalık olmayan, akıntının bol olduğu, derinliğin en az 20 – 25 metre olduğu bölgelerde verim artar. Derinlik ve akıntı arttıkça jigin ağırlığı ve misina kalınlığı artar. Derinlerde 200 – 500 gram ve üzeri aralığında jig, 0,70 mm ve üzeri misina kalınlığı kullanılır. Sığ bölgelerde ise bu değerler aşağı düşer. Derin sularda dikey jigging tercih edilirken sığ bölgelerde uzun atış yapılarak yatay jigging tercih edilmesi uygun olacaktır.



Shore Jigging Nedir ?

 

Shore Jigging, Jigging’inkıyıdan yapılan türüdür. Jigging’te kullanılan ekipmanların daha hafif ve çekeri az olanları kullanılır. Kıyıdan hafif jig sahteler ile yapılan balık avı yöntemidir. Bu yöntemde 20 gram ile 100 gram arası jig sahteler kullanılır. Özellikle kıyının aniden derinleştiği kayalık bölgelerde sinarit ve orfoz başta olmak üzere bir çok yırtıcı balığın avlanmasında etkili bir yöntemdir. Jigging tekniği, esasen derinliğe göre farklı ağırlıklardaki sahte balık ya da kafadan bacaklılar şeklindeki yemlerle yapılmaktadır. Amaç, sahte yeme dipten yukarı doğru kaçan ya da yaralı balıkmış gibi, yukarı aşağı, misinayı bir iki metre hızlıca sarıp tekrar boşlamak ve kamışı hızlı haraketlerle sallayıp aksiyon vererek büyük balığı kıskandırmak ve yeme atlamasını sağlamaktır. Ülkemizde böyle bir mera bulmak zor olduğundan bu yöntem yerine genellikle kıyı avlarında spinning yöntemi tercih edilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.