Sade Bir Kamp

05-03-2020 20:41
Sade Bir Kamp

Sade ama basit olmayan, yalın fakat yavan olmayan bir kampa gitmeye ne dersiniz?

Şekilci ve tüketici yaşam biçiminden uzaklaşıp sade bir kampa gitmek belki birçoğumuza gereksiz gelebilir. Ancak şunu unutmayın: evimizdeki şeyleri kullanarak da şehirden uzakta mini bir eğlence dünyası oluşturup kamp yapabiliriz. Peki, evimizdeki eşyalarla kampa gideceksek eğlence bunun neresinde?

1. Sade bir çadırla başlayın.


Minimalist kampçılık, ev konforunu aratmayan kamp malzemeleriyle sağlanan rahatlıktan kaçınmakla ilgilidir. Tanımı gereği, minimalist bir kampçı, donanım odaklı bir kampçı değildir. Aşırı ekipman arasında kalıp boğulmaz, en temel haliyle nelerin yanında olması ve nelerin kullanılması gerektiğini baştan hesaplar. Çok fazla ekipman taşımak yerine mümkün olduğunca hafif malzemelerle yola çıkar. Sade bir 3 mevsim çadır ile başlayarak siz de daha az malzemeyle inanılmaz bir minimalist kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.

2. Küçük veya orta boy bir çantayla yola çıkın.


Daha küçük çanta, daha az eşya demektir. Kampa katılacak kişi başına yalnızca küçük veya orta boy bir sırt çantası yetecek şekilde planlama yapın. Bu çanta içerisinde yedek kıyafetler, havlu ve benzeri temizlik ihtiyaçlar, eğlencelik eşyalar ve kampçılığın kendisiyle doğrudan ilgisi olmayan her türlü eşya yer alabilir. Meydan okuyun ve gereksiz kamp malzemelerine daha fazla yer olmadığını gösterin. Ve büyük çantalarla vedalaşın!

  1. Temel bir kural olarak; eğer dinlenmek ve çantayı yere bırakmak ihtiyacı hissetmeden 5 dakika boyunca çantanızı taşıyamıyorsanız çantanızı hafifletmeniz gerektiğini unutmayın.

3. Kampta ihtiyaç duyacaklarınız hakkında kafa yorun.


5-10 günlük süreçte birkaç gün boyunca rahat bir şekilde kamp yapabilmek için dikkat etmeniz gereken en temel durumlar şunlardır.

  1. Konaklama: Kişi başına küçük bir çadır yeterlidir, eğer kalabalık bir grup varsa 2 veya daha fazla çadır da olabilir. Ancak sadece içinde uyumak ve çantanızı saklamak için yeterli olan bir çadır almalısınız. İlave odaları, bagaj kısımları veya başka ne amaçla olursa olsun ekstra alanları olan çadırlara ihtiyacınız yoktur. Eğer bunu yapacaksanız, bir ağaç ev ya da bungalov kiralayın ve kamp yapmayı bırakın. Konaklama ihtiyacınız için genel amaçlı tarp da kullanabileceğinizi unutmayın.
  2. Uyku Tulumu: Mevsim normallerine uygun bir uyku tulumu yeterlidir. Çok üşüyen kişiler için daha sıcak tutan bir tulum ya da ilave olarak battaniye de kullanabilir.
  3. Giysiler: Deodorant desteği ile birkaç gün boyunca aynı kıyafetleri giymeye ve değişken sıcaklıklara uyum sağlamak için kat kat giyinmeye hazırlıklı olun. Daha uzun kalacaksanız soğuk suda iş görebilen küçük bir şişe çamaşır deterjanı alıp, çeşme başında çamaşırlarınızı yıkayabilir ve çadır üstünde kurutabilirsiniz.
  4. Yemek Gereçleri: Gerçekten en temel seviyede tutun. Küçük bir kamp ocağı ve yakıtı, 1-2 kişilik yemek seti, çatal-kaşık, keskin bir bıçak ve kesme tahtası ile içecekler için bardak yeterli olacaktır. Alüminyum folyo pek çok amaçla kullanılabilir, örneğin yemek örtüsü olarak iş görebilir. Ara sıra okumak için yanınızda götüreceğiniz gazeteler de bu amaçla kullanılabilir. Doğa için zararsız olan az miktarda deterjan ve bulaşık süngeriniz de olsun. Konserveniz varsa buna uygun açacağı olan çok amaçlı bir çakı da bulundurabilirsiniz. Böyle bir çakınız yoksa konserve açacağı yemek hazırlıklarına hız katacaktır. Ateş yakmayı biliyorsanız kamp ocağından vazgeçebilirsiniz. Bunun için yanınızda küçük de olsa bir balta bulundurmanız gerektiğini unutmayın.
  5. Aydınlatma: Kişi başına bir kafa lambası ya da fener yeterlidir. Eğer yoksa erken yatıp karanlıkta sohbet ederek uykuya dalın ve sabah erken kalkın. Buna bayılacaksınız!
  6. Diğer: Böcek kovucu, tuvalet kâğıdı, halat, çöp torbaları, küçük dikiş seti, gerekli ilaçlar, ilk yardım seti ve belki de gidilecek yere göre bir cibinlik de yanınızda olmalıdır. Unutmayın, daha fazla şeyle daha süslü hale gelirsiniz.

4. Nelere ihtiyacınız olmadığını da düşünün.


İhtiyaç duymayacağınız, ancak yoğun bir şekilde pazarlanan birçok lüks kamp malzemesi var. Bunlardan bazıları şunlardır:

  1. Kamp için üretilmiş kahve makineleri ve paketlenmiş hazır kahveleri. Cidden hazır bir espressoya mı ihtiyacınız var yoksa gerçek bir kamp kahvesine mi?
  2. Katlanır masa ve sandalyeler. Belki katlanabilir bir tabure kullanışlı olabilir ancak masa ve koltuk mobilyalarının lüksünü evde bırakmalısınız. Çoğu kamp alanı masa ve oturma alanı sağlar, ayrıca ormandaki kütükler ve doğadaki taşlar bu iş için uygun olabilir. Hatta uyku tulumunuzu bile bir tabureye dönüştürebilirsiniz. Arkanıza yaslanacak bir kaya bulmanız yeterlidir, gerisi hayal gücünüze kalmış.
  3. Fanteziye kaçan eşyalar. Büyükanne veya büyükbabanızın kampa gelmesi halinde bilemeyeceği her türlü eşyayla vedalaşın. Bu testi yapın, birçok malzemeyi evde bırakmanızda yardımcı olacaktır.

5. Banyo ihtiyaçlarınızı azaltın.


İhtiyacınız olan şeyler; bir diş fırçası ve herkesin ortak kullanacağı bir diş macunu, küçük bir kalıp sabun, bir miktar şampuan, deodorant ve gerçekten ihtiyacınız varsa el kremidir. Diş ipleri hem temizlik hem de bağlanmaya ihtiyaç duyan şeyler için mükemmeldir ve fazla yer kaplamaz. Sadece sabun kullanarak kişisel temizliğinizi gidermek de bir tercihtir, seçim sizin. Saç-vücut-banyo kremlerini, parfümleri, saç spreyleri ve jölelerini, tıraş köpükleri ve takımlarını, tüy dökücü kremleri, makyaj malzemelerini ve saire evde bırakın. Ateşinizi yakıp etrafında ısınırken is kokacaksınız, belki de farkında olmadan terleyeceksiniz; tüm bunlara alışın. Kamp yapacaksınız ve doğa kokacaksınız.

6. Yiyecek seçimini en aza indirin.


2-3 günlük kamp için en sade haliyle yeteri kadar kahvaltılık, çay-kahve, su ve hazır makarna yeterlidir. Unutmayın daha fazla kutu daha fazla ağırlık demektir. Yemek sizin için bir keyifse temel ilke şudur: kamp yemekleri seçiminde bildiğiniz şeylere sadık kalın.

  1. Küçük bir şişe yağ, tuz, biber ve sevdiğiniz baharatlardan oluşan küçük bir kit hazırlayın.
  2. İhtiyaç duyacağınız su, meyve suyu, süt, asitli içecekler vs gibi içecekleri satın alın. Kendi aracınızla ya da otostopla gidecekseniz yolculuk esnasında içme suyu dışında başka bir içeceğe gerek yoktur.
  3. Çok fazla işlenmiş gıdaya sahip olmaktan kaçının. Bazı konserve gıdalar yararlı olabilir, ancak kampta tamamını kullanmamış olduğunuzu sadece dönüş hazırlıklarında fark edersiniz. Bunlar yerine taze sebze, meyve, yumurta ya da et-tavuk alın.
  4. Yulaflı ve buğdaylı bisküviler hem kahvaltılık hem de atıştırmalık olarak tüketilebilir.
  5. Makarna kamptaki temel gıdanız olabilir. Dilerseniz kendiniz haşlayabilir ya da hazır makarnalar alıp hızlıca demleyebilirsiniz. Ancak unutmayın, ne kadar az o kadar iyi.
  6. Poşet çaylar ve hazır kahve keseleri oldukça kullanışlıdır. Çok iyi demlenmiş bir çay ya da kahve sevebilirsiniz ancak kampa gidiyoruz, bir kafeye oturmaya değil.

7. Eğlencelik eşyalar için 2 kez düşünün.


Yanınıza sadece gerçekten kullanacağınızdan emin olduğunuz eşyaları alın. Eğer yanımızda olursa belki kullanabiliriz dediğiniz eğlencelik eşyaları evde bırakın. Kano, bisiklet, frizbi, badminton seti, scooter, havuz ve deniz oyuncakları, futbol topları, voleybol topu ve filesi, atlama veya denge ipi, kağıt ve kart oyunları, okey takımı, tavla, satranç seti, airsoft oyuncaklar, havalı tüfekler, elektronik cihazlar ve daha bir çok keyif dolu eşya; tüm bunların hepsi aynı anda çok yer kaplar ve kırılma, kaybolma ve çalınma tehlikelerine karşın seyahatlerinizde endişe yaratır.

  1. En sade haliyle kamp yapmak isteyenlere yönelik en iyi eğlence ve oyun eşyaları, 1-2 deste oyun kağıdı, frizbi ve denge ipi olabilir.

8. Elektronik cihazlara ambargo uygulayın.


Tüm elektronik eşyalarınızı uyanık kaldığınız her saat kullanabiliyorsunuz. Neden onları kampa götüresiniz? Dizüstü bilgisayarınız kirlenebilir, düşüp kırılabilir. Aynı durum tabletleriniz ya da taşınabilir müzik çalarlarınız için de geçerlidir. Ya da bir DVD oynatıcı ve küçük bir ekranın doğal ortamda yapılan kampta ne işi var? Bu yeni deneyimle başa çıkmaya çalışmayacaksanız buna kamp diyemeyiz. Doğal ol ve elektronik eşyalarını evde bırak. Sohbet etmeyi, anıları anlatmayı, kum ya da toprakla oynamayı, göl kenarında yürüyüşü, yıldızlara bakıp hayaller kurmayı keşfedin. Bu lezzetlerin hiçbiri teknolojik eşyalar gerektirmiyor.

  1. Güvenlik için cep telefonunuz yanınızda olsun ama kapalı tutun. Mobil oyunlar, e-postalar, sosyal medya ve internet doğal bir kampın sınırları dışındadır.
  2. Aksiyon kameralar bir istisna olarak kabul edilebilir. Kamp esnasında göreceğiniz her şeyin güzelliğini ve arkadaşlarınızla geçireceğiniz mutlu anları belgelemekte kesinlikle değerlidir.

9. Uyum sağlayın ve kendinizi aşın.


Daha önce aklınıza gelmeyen şeyleri yapmanın yeni yollarını öğrenin. Bu, yaratıcılığınızı ve güçlülük duygunuzu pekiştirecek bir deneyim olacaktır. Mesela yemek pişirme için ocağınız mı yok, ateş yakmayı deneyin. Veya bir masanız mı yok, ağaç kütükleri ve taşlardan hemen bir yemek masası yapmaya çalışın. Tatlılar için kâseniz mi eksik, biraz önce çorba için kullandıklarınızı yıkayın ve bu şekilde onları tekrar tekrar kullanın. Doğaçlama yapabileceğiniz ve becerilerinizi sergileyebileceğiniz birçok şey daha var; bu durumun ta kendisi, minimalist kampın en eğlenceli ve heyecan verici kısmıdır.

10. En sade şekilde kamp yapmanın tadını çıkarın.

kampın tadını çıkarın

Kendinizi lüks ve konfordan mahrum bıraktığınızı düşünerek kampa başlarsanız bu serüvenden zevk almanız hiç mümkün olamaz. Diğer taraftan, rahatlıkla tok kalacak kadar malzemeye sahip olduğunuzu düşünerek, gezinizin gerçek amacı olan doğayı ve becerilerinizi keşfetmek olduğunu aklınıza getirip, bu deneyimi keyifli, sağlıklı ve ödüllendiren bir meydan okuma olarak kabullenin. Çok şey öğreneceksiniz! Kendiniz ve diğer kamp arkadaşlarınız hakkında daha önce bilmediğiniz şeyler keşfedeceksiniz

Kendinize yalın bir kamp malzemeleri listesi oluşturun. Aşırıya kaçmayın ve ona sadık kalın.
  1. Her kamp gezisinden sonra listenizi gözden geçirin. Kullanmadığınız ya da aynı işi diğer bir eşya ile görebileceğiniz malzemeleri listenizden çıkartın. Bu sayede ileride yapacağınız geziler için neredeyse mükemmel bir kamp malzeme listesi sahibi olursunuz.
  2. Bir önceki maddede "neredeyse mükemmel” diye belirttik, çünkü ihtiyaç duyacağınız eşyalar sezona ve gideceğiniz yere göre değişkenlik arz edecektir. Bu sebeple en azından yazlık ve kışlık olmak üzere iki ayrı liste oluşturun.
  3. İlk kez gidecekseniz kampa çıkmadan önce uygun bir mekânda çadırınızı kurmayı ve ateş yakmayı deneyin. Kampa gittiğinizde bu deneyiminizin verdiği güvenle tüm endişe ve gerginlikten kurtulmuş olursunuz. Gitmeden önce kamp yemeklerini de denemek isteyebilirsiniz, ancak endişelenmeyin, o kadar da zor değil.
  4. Büyük havlular yerine mikro fiber kumaşlı aşırı emici seyahat havlularını tercih edin.
  5. Hobilerinize ait eşyaları kampa götürecekseniz yanınıza en temel malzemelerden başka bir şey almayın. Örneğin resim yapmayı seviyorsanız küçük boy bir resim defteri ve sulu boya paleti en sade haliyle bu hobiniz için yeterli olacaktır.
  6. Yanınızda mutlaka ilk yardım seti ya da hayatta kalma kiti bulundurun. Ve kampa gitmeden önce temel ilk yardım becerileri hakkında bilgiler edinin. Hayat kurtarabilir.
  7. Sırt çantanızı hazırlarken hafif ve orta ağırlıktaki eşyaları çantanızın en alt ve üst bölgesine yerleştirin. En ağır eşyaları sırtınıza en yakın olacak şekilde çantanızın ortasına yerleştirin. En hafif eşyaları ise orta kısımda geriye kalan boşluklara yerleştirin.
  8. Araçla kampa gitmeyecekseniz kampa gitmeden önce tüm eşyalarınızı sırt çantanıza yerleştirip en yakın parkta en az 1 saat yürüyün. Çantanız çok mu ağır? Sizi rahatsız mı etti? Eve dönüp tüm eşyalarınızı yeniden gözden geçirin, en az ihtiyaç duyacaklarınızı çıkartın.
  9. Gerekli tüm ilaçlarını yanınıza alın; en sade haliyle kampa gitmek demek sağlığınızı riske atmak demek değildir. Kampta ihtiyacınız olan son şey astım atağına ya da arı sokmasına karşı ilacınızın yanınızda olmamasıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.